Ränteavdragets avskaffande – en nödvändig reform eller en social orättvisa?
Den nyligen beslutade avvecklingen av ränteavdraget för lån utan säkerhet är en av de största förändringarna i svensk lånepolitik på senare år. Reformen, som börjar gälla 2025 och helt genomförs 2026, syftar till att minska hushållens skuldbörda. Men vad innebär det här för svenska låntagare – och finns det alternativa lösningar för att stödja hushållens ekonomi?
"Vi ser en tydlig risk för ökade ekonomiska klyftor"
Magnus Månsson, vd på Visma Amili, menar att beslutet kan få långtgående konsekvenser, särskilt för de mest utsatta grupperna i samhället.
- Avskaffandet av ränteavdraget kommer att göra lån utan säkerhet betydligt dyrare, vilket påverkar dem som redan har en svag ekonomisk ställning. För många är dessa lån en nödvändighet för att hantera oförutsedda kostnader, som akuta reparationer eller ökade elräkningar. Med högre lånekostnader riskerar vi att förstärka den ekonomiska utsattheten istället för att minska den, säger Månsson.
Magnus Månsson, vd Visma Amili. Foto: Lisa Wikstrand.
Även om blancolån ofta används för konsumtion så fyller de också en viktig funktion för personer som saknar tillgång till säkerheter, exempelvis en bostad, som vill göra investeringar i utbildning eller företagande. Månsson betonar att högre kostnader för dessa lån kan försvåra möjligheterna för individer att bygga upp en stabil ekonomisk grund.
– Istället för att minska de ekonomiska klyftorna kan reformen få motsatt effekt och göra det svårare för vissa grupper att förbättra sin livssituation. Rent personligt kan jag även ha synpunkter på att redan ingångna lån också omfattas vilket helt ändrar förutsättningarna även för de som tagit noggranna och medvetna beslut kring sin ekonomi baserat på hur utrymmet i den egna budgeten sett ut, fortsätter Månsson.
Digitaliseringen som en del av lösningen
Avskaffandet av ränteavdraget innebär ökade kostnader för många hushåll, särskilt de som redan befinner sig i ekonomisk utsatthet. På Visma Amili ser vi att det finns andra vägar för att skapa en mer hållbar och jämlik ekonomi – vägar som inte innebär att belasta redan utsatta hushåll. Här spelar digitaliseringen en nyckelroll.
– Smarta digitala lösningar har potentialen att göra det enklare för människor att få överblick och kontroll över sin ekonomi vilket ökar möjligheterna till en långsiktigt stabil ekonomi, säger Månsson.
Digitaliseringen möjliggör flexibla och individanpassade lösningar som stärker den ekonomiska inkluderingen. Genom plattformar som gör det enkelt att hantera betalningar och skulder, oavsett bakgrund eller förutsättningar, kan vi ge människor verktygen att ta kontroll över sin ekonomi. Det handlar inte bara om effektiva lösningar, det handlar om att stärka individens egenmakt och ge alla möjligheten att navigera ett komplext ekonomiskt landskap.
"Vi behöver hitta en balans"
Månsson poängterar att politiska reformer som syftar till att minska hushållens skuldbörda måste balanseras med insatser som stärker individers ekonomiska möjligheter.
– Det handlar inte bara om att minska skuldsättningen, utan också om att skapa förutsättningar för långsiktig ekonomisk trygghet. Vi på Visma Amili ser det som vår uppgift att bidra till det genom att erbjuda verktyg och tjänster som gör det enklare för människor att ta kontroll över sin ekonomi, både som företagare och som privatperson, avslutar Månsson.
Visma Amilis roll i en föränderlig ekonomi
I en tid av ekonomisk turbulens är det viktigare än någonsin att hitta lösningar som stärker hushållens möjligheter att bygga en stabil och hållbar ekonomi. På Visma Amili arbetar vi kontinuerligt med att utveckla digitala tjänster som hjälper privatpersoner och företag att hantera sin ekonomi, minska skuldsättningen och navigera i en föränderlig värld.
Reformen kring ränteavdraget må ha goda intentioner, men det är avgörande att vi samtidigt blickar framåt och utforskar andra vägar för att skapa en mer inkluderande och rättvis ekonomi. Genom att kombinera digitaliseringens möjligheter med proaktivt stöd kan vi bidra till en ljusare ekonomisk framtid för alla.