Choose language

I skuggan av höga räntor & sjunkande bostadspriser - 1 av 10 hyresgäster hos Kronofogden

181 498. Så många av Sveriges hyresgäster har idag skulder hos Kronofogden. Andelen skuldsatta hos Kronofogden är dubbelt så hög jämfört med landets resterande befolkning. Samtidigt har var tionde hyresgäst en betalningsanmärkning. Det rapporterar Hem & Hyra efter att ha tagit del av siffror från söktjänsten Ratsit. 

En grupp med människor som pratarDen genomsnittliga åldern för att flytta hemifrån i Sverige är mellan 19 och 20 år och det första egna boendet är vanligen en hyresrätt i första- eller andra hand. En sökning i Kronofogdens statistikrobot visar att personer med betalningsanmärkning i åldersgruppen 26-34 år är mer än dubbelt så många jämfört med i åldersgruppen 18-25 år. Även om det inte finns något påvisat samband mellan Kronofogdens statistik och den data som Hem & Hyra rapporterar, tyder det här ändå på att unga vuxna, under sina första år på egna ben, tenderar att ta beslut som leder till att de kliver in i vuxenlivet med en ekonomisk utsatthet. 

När inflationen nu är hög och priset stiger på livsmedel, bränsle och andra varor som är en förutsättning för en fungerande vardag, riskerar de som redan befinner sig i en utsatt situation att få det ännu tuffare. Tyvärr tror jag att vi därför, under en period, kommer att se fler unga i ekonomisk utsatthet i tidigare ålder än vad dagens statistik visar. De senaste årens stora tillväxt inom konsumtionslån är troligtvis en faktor som ligger bakom att många unga hamnar hos Kronofogden. Detta problem skulle dessutom riskera att förstärkas ytterligare med en högre ränta. 

Högsta inflationstakten på 30 år – är det Sveriges unga som drabbas hårdast?

SCB rapporterar om den högsta inflationstakten på över 30 år. Inflationstakten sett till KPIF låg under majmånad på 7.2%, vilket är det högsta värdet sedan december 1991. För att bromsa inflationen höjde Riksbanken, för ett par veckor sedan, styrräntan med 0.25 procentenheter. Prognosen är att styrräntan gradvis kommer att höjas för att landa strax under 2% inom tre års tid.

Som en konsekvens av den stigande styrräntan höjer bankerna nu sina räntor på bland annat bolån och vi har redan sett att priserna på bostadsmarknaden stannat av eller lätt dalat. I Agenda den 22a maj talade Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen, om att han anser att avstannande och kanske till och med sjunkande bostadspriser är bra, då det möjliggör för fler unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

När styrräntan höjs är det dock inte bara bolånen som påverkas, även räntan på privatlån höjs. Det har länge rapporterats om att andelen unga vuxna som tar privatlån ökar. När räntan nu höjs finns därmed återigen risk för att fler unga hamnar i skuld – och då bland annat riskerar att förlora möjligheten att ta sig in på bostadsmarknaden. Då hjälper det inte med lite lägre bostadspriser. 

Stigande kostnader ställer krav på svenska företags likviditet

Även du som företagare kan komma att känna av inflationens konsekvenser. I regel är småföretagare mer känsliga än större väletablerade bolag, eftersom mindre företag ofta har en begränsad likviditet. 

Några av de mest påtagliga konsekvenserna som företag upplever under en inflation är ökade kostnader för insatsvaror, lagervaror, frakt, leverans och personal. Prognosen tyder på att vi kan komma att se ytterligare ökning i inflationen under året, vilket betyder att du som företagare, oavsett om du känt av konsekvenserna hittills eller inte, kan gynnas av att rusta för eventuell ytterligare påverkan. 

Har du ett starkt kassaflöde kan en idé vara att göra större inköp av viktiga lager- och insatsvaror, för att hålla nere kostnaden vid en eventuell ytterligare ökning i inflationen. Det kan även vara läge att undersöka möjligheten till en prisökning på de varor eller tjänster du levererar. Viktigt att tänka på dock, är att en prisökning också är en risk, då det innebär att en del kunder kan komma att avstå från att göra inköp från dig. Ett annat alternativ är att fokusera dina marknadsförings- och försäljningsinitiativ kring de varor där marginalen är som störst. På så vis kan du öka dina intäkter utan att riskera att tappa kunder.

Värderingsstyrd kravhantering kommer vara centralt för att hålla överskuldsättningen nere

Det är tydligt att inflationen och den stigande styrräntan påverkar betalningsförmågan i samhället. Konsekvenserna för de svenska hushållen blir högre levnadskostnader, vilket kan komma att påverka möjligheten att betala av konsumtionslån och andra krediter. Många familjer kommer helt enkelt behöva prioritera mellan vilka kostnader de klarar av att betala. 

Beroende på vilken bransch du rör dig i, kan det innebära att antalet uteblivna betalningar ökar. I regel prioriterar nämligen en ekonomiskt utsatt familj att betala nyttighetsfakturor, som hyra och elräkning, framför konsumtionskrediter eller andra fakturor kopplade till konsumtion. 

Att driva in uteblivna betalningar bör alltid göras med omtanke, men det är än viktigare när samhällsekonomin är skakig. En oaktsam kravhantering riskerar att bidra till onödiga kostnader för den betalningskyldiga och således till en fortsatt ökning av överskuldsättning i samhället.

Omtänksam och värderingsstyrd  kravhantering är kravhantering som fungerar – även i en skakig ekonomi. Läs mer om hur vi jobbar med inkasso.

Relaterade blogginlägg