Choose language

Lagändring ska ge enklare och snabbare verkställighet av myndighetsbeslut

Den 1 september 2022 trädde en lagändring i kraft som förändrar gången för förvaltningsmyndigheters beslut om avgifter och beslut om återkrav på utbetald ersättning. Dessa beslut kan nu verkställas direkt vid Kronofogdemyndigheten, istället för att gå via den summariska processen eller allmän domstol. I den här artikeln går vi igenom bakgrunden till lagändringen, hur den påverkar förvaltningsmyndigheters kravprocesser och besvarar några av de vanligaste frågorna.

Visma-Sweden-22_5565 (1)-1Bakgrunden till lagförändringen

 

Innan den 1 september 2022 var många förvaltningsmyndigheters beslut inte direkt verkställbara. Istället behövde myndigheter gå via den summariska processen alternativt vända sig direkt till allmän domstol för att få en exekutionstitel. Först därefter kunde beslutet verkställas av Kronofogdemyndigheten.

Förvaltningsmyndighet

Förvaltningsmyndighet är ett vedertaget begrepp som används t.ex. i förvaltningslagen. Uttrycket omfattar både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter, men inte regeringen, riksdagen eller de kommunala beslutande församlingarna.

Exekutionstitel

En handling som krävs för verkställighet. Oftast utslag från Kronofogden eller dom från allmän domstol som har vunnit laga kraft. 

 

Visualisering myndighetsbeslutsflödet innan den 1 september

För beslut innan den 1 september 2022 

 

Från det att ett beslut fattats till att verkställande kan ske, kunde innan den 1 september 2022 ta flera år. I och med lagändringen kommer processen bli effektivare. 

Genom lagändringen blir beslut från förvaltningsmyndigheter direkt verkställbara. Den summariska processen alternativt process vid allmän domstol är numera inte nödvändig. Processen vid förvaltningsrätten består oförändrad. 

 

Visualisering av myndighetbeslutsflödet efter den 1 september 2022

För beslut efter den 1 september 2022

Syftet med lagändringen är att göra det enklare och snabbare för förvaltningsmyndigheter att verkställa beslut. Förhoppningen är att förenkla så pass mycket att kommuner och andra förvaltningsmyndigheter ska kunna överlämna dessa ärenden till Kronofogden för verkställighet på egen hand. 

Så förändras gången för förvaltningsmyndigheters beslut

Lagändringen görs med ett tillägg i utsökningsbalken. Förvaltningsmyndigheters beslut som dels innefattar betalningsskyldighet, dels kan överklagas kommer numera kunna verkställas direkt. Det innebär kort och gott att processen vid tingsrätt eller Kronofogden via den summariska processen slopas helt och hållet.

3 kap 1§ utsökningsbalken (1981:774)

Verkställighet får under de förutsättningar som anges i detta kapitel ske på grund av följande exekutionstitlar:


6. förvaltningsmyndighets beslut som innefattar betalningsskyldighet, förutsatt att beslutet får överklagas i annan ordning än den som gäller för laglighetsprövning enligt 13 kap. kommunallagen (2017:725), eller får verkställas enligt en särskild föreskrift.

För att ett beslut ska vara direkt verkställbart behöver det uppfylla tre kriterier:

1. Beslutet ska innehålla en betalningsplikt

Beslutet ska vara ett resultat av en myndighetsutövning samt vara ett beslut om avgift eller återkrav där det tydligt framgår vilken summa det gäller.

2. Beslutet ska gå att överklaga

Det ska vara tydligt för parterna att ett beslut är direkt verkställbart och när, att det är möjligt att överklaga samt var överklagan görs.

3. Beslutet ska ha vunnit laga kraft

Beslutet är verkställbart direkt när tidsfristen för överklagan har löpt ut. När ett beslut vunnit laga kraft kan vara olika för olika typer av beslut. En del ärenden vinner laga kraft en viss tid efter att beslutet eller domen har meddelats, medan andra beslut eller domar vinner laga kraft efter delgivning.

Exempel på beslut som påverkas av lagförändringen är bygglov och livsmedelstillsyn.

Så påverkar lagändringen våra gemensamma rutiner

Förvaltningsmyndighetsbeslut som påverkas av lagändringen ska inte längre gå genom det vanliga kravflödet. En betalningspåminnelse eller inkassokrav ska därmed inte skickas ut på dessa beslut. Besluten ska istället lämnas direkt till Kronofogden för verkställande. Det betyder att beslut som ska gå till direkt verkställande behöver särskiljas från övriga ärenden och hanteras annorlunda. Det är viktigt att särskilja dessa beslut från övriga ärenden, oavsett om ni har för avsikt att hantera besluten själva eller ta hjälp av Visma Amili.

Se därför över om ni hanterar beslut som sedan den 1 september 2022 är direkt verkställbara och fastställ en process för hur ni hanterar dessa framåt. Det är som nämnt lätt för er som myndighet att själva hantera beslut som ska lämnas till Kronofogden för direkt verkställighet. 

Vill ni hellre att vi hjälper er hantera dessa ärenden så gör vi självklart det. Det kräver att vi ser över våra gemensamma rutiner, och vill därför be er att ta kontakt med oss för att ta diskussionen vidare.

Frågor och svar:

1. Hur avgör man vilka ärenden som kan gå den nya snabba vägen?

Lagförändringen gäller förvaltningsmyndighetsbeslut som avser avgift eller återbetalning. Beslutet behöver innehålla en betalningsplikt, ska vara möjligt att överklaga och ska ha vunnit laga kraft.

Ett exempel: En person gör en ansökan om bygglov. Förvaltningsmyndigheten som godkänner bygglovet tar ett beslut om att den sökande ska betala en viss avgift för sin bygglovsansökan, ett beslut som är möjligt att överklaga. När tiden för att överklaga beslutet löpt ut, utan att den ansökande bestridit beslutet, är det direkt verkställbart.

2. Kan man snabba på processen för obetalda fakturor till privatpersoner?

Den nya gången för direkt verkställande gäller endast förvaltningsmyndighetsbeslut som avser avgift eller återbetalning. Grundar sig fakturan på ett sådant beslut är svaret ja. Grundar sig fakturan på någonting annat är svaret nej.

3. Påverkar lagändringen gamla ärenden som vi lämnat över till er?

Lagändringen trädde i kraft den 1 september 2022. Förvaltningsmyndighetsbeslut tagna innan den 1 september 2022 påverkas därför inte av lagändringen.

4. Påverkas fakturor som avser hyra till privatpersoner?

En hyresfaktura grundar sig inte på ett förvaltningsmyndighetsbeslut om avgift eller återbetalning och påverkas därmed inte av lagförändringen.

5. Påverkas fakturor som avser äldre- och barnomsorg till privatpersoner?

En faktura avseende äldre- eller barnomsorg som inte grundar sig på ett förvaltningsmyndighetsbeslut om avgift eller återbetalning, påverkas inte av lagförändringen.

6. Påverkas fakturor från bygg- och miljöförvaltningen?

I många fall, ja. Bygg- och miljöförvaltningen tar många beslut som uppfyller kraven för lagförändringen.

7. Ser ni några exempel hos regioner?

Det finns de regioner som exempelvis hanterar bygglov.

8. Vad gäller när ett beslut bestrids?

För verkställighet av förvaltningsmyndighetsbeslut krävs att beslutet har vunnit laga kraft. När ett beslut har vunnit laga kraft saknas rättslig möjlighet att bestrida beslutet.

9. Gäller detta även kommunala bolag exempelvis elhandel, elnät och fjärrvärme?

Lagförändringen gäller endast beslut tagna av förvaltningsmyndigheter, vilket kommunala bolag sällan tar. 

10. Påverkas renhållning?

Det ligger sällan ett förvaltningsmyndighetsbeslut till grund för renhållningsfakturor, så länge det inte gör det är svaret nej.

11. Är det inte korrekt att skicka påminnelse och inkassokrav på dessa ärenden?

Det är inte korrekt att ta ut några avgifter på ärenden som är direkt verkställbara, därmed är det inte korrekt att skicka avgiftsbelagda påminnelser eller inkassokrav. Det vi rekommenderar är att skicka en betalningsanmaning, utan tillkommande kostnad för den betalningsskyldige, för att uppmana till betalning innan beslutet skickas in för direkt verkställande. 

Den information som du finner i den här artikeln är endast avsedd som allmän och grundläggande information. Informationen är inte avsedd, och ska inte heller användas, som juridisk rådgivning i något avseende. Om ni har specifika frågor är ni välkomna att kontakta er säljare eller någon av våra jurister.

Relaterade blogginlägg